De historie van Swarovski®

Swarovski® is opgericht in 1895 door Daniel Swarovski te Oostenrijk. Daniel Swarovski was opticus van beroep.
Bij het doen van onderzoek naar glas met een hoog brekingsindex voor toepassing in de optiek, bleek dit glas ook zeer geschikt te zijn voor het maken van siervoorwerpen.

Het allereerste beeldje werd uitgegeven in 1976 onder de naam Swarovski® Silver Crystal. Het ging hier om een muis en een egel, al snel gevolgd door de zwaan. Het logo was herkenbaar aan de Hoofdletter C met daarin een kleine letter S. Dit logo werd gebruikt tot 1988.

In de jaren die volgden heeft Swarovski® het alom bekende logo met de zwaan ontworpen. Op sommige objecten is alleen het logo van de zwaan terug te vinden (zowel links- als rechts kijkend). Andere objecten tonen het logo van de zwaan met daaronder de naam Swarovski®.
Enkele series zijn ook uitgegeven zonder logo. Denk hierbij aan bepaalde oude presse papiers, de eerste serie Crystal Memories uit het jaar 1993 en ook de allereerste uitgaven van de muis, egel en zwaan hadden niet altijd een logo.

In 1987 kon men voor het eerst lid worden van de Swarovski® Crystal Society. De allergrootste Collectors Society van de wereld, welke zich uitbreidde tot 125 landen. Via dit lidmaatschap kon men ieder jaar het jaarstuk van dat jaar bestellen. Het allereerste jaarstuk was de Lovebirds uit 1987, alleen verkrijgbaar in de USA. Daarna volgde in 1988 het tweede jaarstuk de Spechten, tevens het eerste jaarstuk verkrijgbaar in Europa.
Ieder jaar wordt er nog altijd een jaarstuk geproduceerd voor SCS leden.

Beelden voor in de vitrinekast zijn nog steeds te koop in de winkel. In de laatste jaren is wel zichtbaar geworden dat de trend zich met name heeft verlegd naar sieraden. Het assortiment van beelden is hierdoor aanzienlijk verkleind. Kristalwereld heeft een ruim assortiment aan oude en recente beelden.